Assalamualaikum, dan salam sejahtera..
Kali ni aku nak cerita pulak pasal kegunaan daun yang kita
selalu nampak kat tepi jalan atau depan rumah aku nak cerita pasal kegunaan
daun pokok pisang dan daun pokok kelapa. Ada banyak gunanya daun-daun ni aku
pun baru sedar. Ok pertama aku mula dengan pokok pisang, pisang adalah jenis
tanaman yang ke 4 penting dalam aktiviti tanaman kontan selepas padi, gandum
dan jagung. Pisang adalah diantara buah yang popular sebab senang ditemui dan
murah pula harganya. Tambahan pula rasanya memang enak, tapi ramai yang tidak
tahu mengenai latar belakang tumbuhan jenis ini yang tergolong dalam keluarga musaceae ini mempunyai keistimewaannya yang tersendiri.
Pisang dipercayai berasal dari asia tenggara. Ianya dikenali
di negara-negara tropika seantero dunia akibat dari perkembangan aktiviti
perdagangan. Pisang mula diperkenalkan oleh saudagar-saudagar arab di afrika
timur. Pada tahun 1402, ianya telah dibawa ke kepulauan canary oleh orang-orang
portugis. Manakala bangsa sepanyol memperkenalkan pisang ke mexico sekitar
tahun 1531 dan ke benua eropah barat serta amerika utara pada tahun 1866. Daun
pisang mengandungi unsur polyphenols termasuk unsur polyphenol oksidase yang sama
dengan fungsi sebagai daun teh dan mampu mengelakkan serangan penyakit
parkinson.
Sejak dulu lagi, pisang digunakan oleh nenek moyang kita
dalam kehidupan seharian mereka. Kegunaan pisang adalah pelbagai, ia meliputi
akarnya, batangnya, daunnya, buahnya mahupun jantung pisang. Pada hari ini,
kegunaan pisang adalah lebih meluas lagi . Ia bukan setakat sumber makanan,
malah diusahakan dengan menggunakan teknologi moden sehingga mampu mendatangkan
pulangan yang lumayan. Masyarakat malaysia khususnya masyarakat melayu hanya mengenali
daun pisang yang berbentuk lebar itu sebagai pelapik dan pembungkus makanan.
Hidangan yang berbungkus daun pisang menerbitkan bau harum serta menbangkitkan
selera. Nasi lemak,pulut inti, pulut panggang, kuih koci, kuih lapis, lemang,
lontong, lepat, nagasari, puteri dua sebilik, abuk-abuk sagu, tepung peklita,
tapai, dan berbagai lagi kuih tradisional menggunakan daun pisang sebagai
pembungkusnya.daun pisang juga mempunyai keistimewaan yang tersendiri kerana
ianya dapat mengantikan minyak masak semasa memanggang ikan agar ikan tidak
melekat.
Dan bagi daun yang kedua ialah daun pokok kelapa, pokok
kelapa atau dikenali sebagai pokok nyiur merupakan sejenis tumbuhan yang hidup
subur di sekeliling kita. Pokok kelapa mempunyai banyak kegunaan kepada kita.
Hampir setiap bahagian tumbuhan ini boleh digunakan. Oleh itu, pokok kelapa
juga digelar pokok seribu guna. Kelapa adalah anggota dari keluarga arecaceae
yang merupakan spesies dalam genus cocos. Ini adalah salah satu jenis pohon
dimana hampir dalam tiap bahagiannya memiliki
manfaat, termasuk buah, kayu, akar, dan daunnya. Di banyak tempat,
seperti di india selatan, pohon kelapa banyak ditanam tikdak kira di kawasan perumahan, mahupun di kebun. Bahagian daun
kelapa adalah komponen yang penting bagi pokok kelapa. Pokok kelapa yang matang
mempunyai 30 - 40 pelepah daun. Panjang pelepah boleh mencapai 5 meter dan ia
mempunyai dua baris daun kecil (bipinate) berukuran 1 - 1.5 meter panjang.
Setiap pelepah dianggarkan sebanyak 200 helai daun kecil. Bagi pokok yang
subur, pelepah baru terbit setiap 3 - 4 minggu sekali.
Daun kelapa merupakan bahagian berguna daripada pohon kelapa. Daun kelapa boleh digunakan sebagai untuk dijadikan ketupat di sesetengah di malaysia. Ketupat menggunakan daun kelapa muda yang masih belum terbuka dan dianyam untuk dijadikan ketupat bawang, ketupat sate, ketupat sintok atau ketupat jantung. Walau pun telah ujud nasi himpit yang yang diperbuat menggunakan plastik seperti ketupat nona, ketupat adabi dan ketupat lain-lain. Daun kelapa tua juga sesuai dibuat penyapu lidi dari daun kelapa. Setiap helai daun kelapa dibuang daunnya dengan menggunakan pisau tajam dan tinggalkan lidinya sahaja dan diikat sekitar 20 -30 batang lidi.
Daun kelapa merupakan bahagian berguna daripada pohon kelapa. Daun kelapa boleh digunakan sebagai untuk dijadikan ketupat di sesetengah di malaysia. Ketupat menggunakan daun kelapa muda yang masih belum terbuka dan dianyam untuk dijadikan ketupat bawang, ketupat sate, ketupat sintok atau ketupat jantung. Walau pun telah ujud nasi himpit yang yang diperbuat menggunakan plastik seperti ketupat nona, ketupat adabi dan ketupat lain-lain. Daun kelapa tua juga sesuai dibuat penyapu lidi dari daun kelapa. Setiap helai daun kelapa dibuang daunnya dengan menggunakan pisau tajam dan tinggalkan lidinya sahaja dan diikat sekitar 20 -30 batang lidi.
No comments:
Post a Comment